Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
A kenyér alapélelmiszerünk. Azért harcolunk, hogy a minősége tükrözze az ember évezredes tudását!
FŐOLDAL | Bemutatkozás | KÉPGALÉRIA | Gondolatok | Szabályzatok | DÉL-DUNÁNTÚL - a rend képviselete | ÉSZAK-ALFÖLD - a rend képviselete | ÉSZAK-MAGYARORSZÁG - a rend képviselete | NYUGAT-MAGYARORSZÁG - a rend képviselete | Hagyományos sütőipari termékek | Programajánló | Meghívó | Rendezvények | Múzeumok | KENYÉRMÚZEUM | Újdonság a Kenyérmúzeumban | Időszaki kiállítások | Receptek | Praktikák | Támogatást kérünk | PÉK-TÁBOR | Becsületünk | ORSZÁGOS PÉKFESZTIVÁL |



BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


SZILVALEKVÁROS HÁJAS

Szilvalekváros hájas tészta
Párnacsücsök vagy négyzet alakú, közepén a szilvalekvár miatt kissé domborodó, kb 2 - 2,5 cm magas sütemény. Leveles szerkezetű, amely tulajdonképpen egy Mai egyéb zsiradékot tartalmazó leveles tészták elődje, Kellemesen zsíros illatú és ízű tészta melynek állománya omlósan puha.


Szilvalekváros hájas tészta

Bemutatója:

Négyzet vagy párnacsücsök (egyenlő szárú derékszögű háromszög) alakú, közepén a szilvalekvár miatt kissé domborodó, kb 2 - 2,5 cm magas sütemény. Leveles szerkezetű, amely a jelen kor, vajat, margarint tartalmazó leveles tészták ősének tekinthető, Kellemesen zsíros illatú és ízű tészta melynek állománya omlósan puha.
Külön említést érdemel a leveles szerkezet, ami úgy alakul ki, hogy a vékonyra Nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapadását. Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul és szétfeszítve fellazítja a tésztarétegeket.
A legjellegzetesebb és legfinomabb mégis a szilvalekváros, melyhez egy pár éves, már vághatóra keményedet lekvár a legjobb, a Bakonyban és Ugyanakkor az Őrségben baracklekvárral, dióval és mákkal is töltik.

Története:

A parasztság évszázadokon keresztül a nehéz fizikai munkát jelentő mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozott - nos, ez szinte egyértelműen magával hozta az energiapótláshoz nélkülözhetetlen zsírosabb ételek fogyasztását.
A házi - ünnepi sütemény, mint szilvalekváros hájas tészta csak a 19. és 20. század századfordulós éveitől terjedt el az egész országban, mikor is általánossá vált a szilvalekvárfőzés cukorral a népesség körében is.
A szilvalekváros hájas a hagyományos disznótorok és a vízkeresztet követő böjt feloldását jelentő farsangi időszak ünnepi asztalainak jellemző házi süteménye.
Sertésháj, hajtogatással és felhasználásával készülő leveles tészta, mely a sertésvágások idején sertészsír olvasztásához, töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő ún. fodorhájat használták az utánozhatatlan ízű, jellegzetesen leveles szerkezetű sütemény elkészítéséhez, melyet vidéken libahájjal is készítettek. További előfordulások Magyarországon: Északlföld, Tisza-Körös vidéke, Tiszahát.



Elkészítése:

A készítésnél két fő receptet lehetne kiemelni:
• A régebbinél a haj és a liszt egyenlő arányban kerül a tésztába: általában fél kilogramm hájhoz fél kilogramm lisztet számoltak, ehhez 2 db tojás Sargāt, 5g sót 1 --2 dl - fehérbort és 25 dkg szilvalekvárt használhatunk.
• A mai kor kívánalmainak megfelelően egészségesebb viszont: fél kilogramm hájhoz 1kg lisztet, 5g sót, 1cl ecetet, 1db tojást és a tészta állagához szükséges mennyiségű vizet dolgozunk össze, töltelékként 20-25dkg szilvalekvárt használunk.



Elkészítése a Dél-Alföldi parasztság megfigyelése alapJán a következő módon javasolt:
• A hajat egy éjszakán át kevés vízben áztassuk, majd a hashártyáról lekaparjuk és ledaráljuk
• A rétesliszt negyedét a hájjal összedolgozzuk
• A liszt többi részéből, tojással, sós langyos, ecetes vízzel kemény tésztát gyúrunk, melyet eztán egy órán át pihentetünk
• A lisztes hajat a vékonyra kinyújtott tésztára kenjük, majd hajtogatjuk, pihentetjük, összesen háromszor ismételve a műveleteket
• Végül a tésztát óvatosan kinyújtva, kb.: 10 × 10cm-es négyzetekre vágjuk és egy teáskanálnyi szilvalekvárt helyezünk a közepére, a tészta másik felét ráhajtjuk és pihentetés után a tojásfehérjével megkent süteményeket 220-230 ° C-on megsütjük.



Érdekességek :
Kenyérre, kocsira és mécsesbe van ...
A hajat a parasztság a XX. század elejéig egy darabban, a hártyába betakarva, sózva hájtartóban felakasztva, füstölve (az Alföldön füstöletlenül) tárolta. Kocsikenőcsként és mécsesbe használták. Ételként pirítós kenyérre kenve ették.

Szilvalekváros hájas tészta édes Boros szarvasgombamártással
Készítsük el a szarvasgombamártást ugyanavval az édes olaszrizlinggel, amit egy sütemény tésztájába is raktunk. Sűrítsük birsalmával. Tálaláskor körítsük a hájast a mártással, díszítsük gombaszeletekkel és ízesítsük egy kis vaníliarúddal. Olaszrizlinggel kínáljuk.

(Szabó Ernő)


Fodorháj kisütése tésztákhoz
A fodorhájat vízben kifőzzük. F.élórai főzés után kisütjük tejjel és még hozzáelegyítjük a víz tetejére jött és megfagyott zsírt, ami egy külön lábasban kisütünk pár percig, hogy a víz kimenjen belőle. Cserép csuporban eltesszük és tésztákhoz vaj helyett használjuk.
(Dr. Láng Gusztáv)






Igaz manapság a hajat beszerezni némi nehézségbe ütközhet, ha épp nem vágunk disznót. Nekem Pest megyében csak egy heti utánajárás után sikerült rendelnem (!) egy hentes boltban. A készítése ma is élő hagyomány főként a nagyobb szilvatermő területeken, ahol a lekvár főzés hagyománya is elterjedt. Bárhol is készüljön a termék, tudnunk kell, hogy a legízletesebb a friss melegen készült sütemény, természetesen házi szilvalekvárral.


Összeállította: Kácsor András










HÍREK
Referencia rendezvények:Eddigi főbb rendezvényeinkbe tekinthet be , ismerheti meg munkánkat...

tovább



"HÍR"-es hírek:Hagyományok - Ízek - Régiók programról...

tovább



MEGÚJULT A kENYÉRMÚZEUM
- 2010.03.12.

2010. március 11. > Újra kinyitott a felújított Kenyérmúzeum...

tovább



HAGYOMÁNYOS SÜTŐIPARI TERMÉKEK:
- 2010.02.11.

Hagyományos sütőipari termékek: részletes bemutatása.(módosítva)
FARSANG: Szilvalekváros hájas

tovább



Hagyományos élelmiszereink védelme:
- 2010.01.31.

Aktuális információk: a HÍR védjegy használatának pályázatáról...

tovább



Irjon a szerkesztőnek!


Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


Becsüld a kenyeret! Légy igényes, kesesd a jó minőséget!